Kiemgroente, voedsel van de toekomst?
Je hebt er vast en zeker weleens van gehoord of ze misschien weleens gegeten; kiemgroente! Je ziet ze steeds vaker in het koelvak van de supermarkt liggen en in de wat luxere restaurants worden ze vaak als kleurrijke garnering ingezet. Maar wist jij dat deze kleine sprietjes je ontzettend veel te bieden hebben? Kiemgroenten bevatten namelijk maar liefst tussen de 10 en 30 keer meer nutriënten dan gewone groenten! Maar dat is lang nog niet alles….
Ontdek de wereld van kiemgroente
Gezondheid
Kiemgroenten zijn een van de meest voedzame voeding op aarde. Ze bevatten niet alleen ontzettend veel voedingstoffen, diverse enzymen en phytonutriënten, die ons helpen te beschermen tegen schadelijk invloeden van buitenaf, maar ze geven ons lichaam en alle onze cellen ook nog eens letterlijk ‘levenskracht”.
Economie
Zaden kiemgroenten vermenigvuldigen tot 3-15 keer hun gewicht. Zaden zijn goedkoop en jarenlang houdbaar. Je hebt alleen wat water nodig om ze te kiemen.
Gemak
Je kunt kiemen gewoon in je eigen keuken kweken, zonder gebruik van enige chemicaliën, pesticiden of herbiciden. Je kunt ze makkelijk zelf kweken, want geef ze wat water, licht, warmte en veel liefde en je zult kleine wondertjes van moeder natuur onder je ogen zien groeien.
Versheid
Met kiemgroente/zaden heb je altijd verse, goede en biologische voeding in huis. Kiemen zijn levende voeding en verser bestaat niet, want deze voeding groeit door tot het moment dat je het in je mond stopt.
Veelzijdigheid
Je kunt eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan gekiemde linzen, erwten, fenegriek, broccoli, radijs, ui, knoflook, kool, boekweit, kikkererwten, alfalfa, chiazaad, quinoa, zonnebloemzaden etc.
Door diverse kiemgroenten aan een salade of een cracker met wat spread toe te voegen, wordt je maaltijd niet alleen extra lekker en kleurrijk, maar ook nog eens supergezond!
Ecologie
Als we meer kiemgroente eten, dit zelf kweken of lokaal kopen, kunnen we minder gebruik maken van vliegtuigen / brandstof / olie om voedsel te produceren of te vervoeren. Tevens zal het gebruik van pesticiden, herbiciden en/of kunstmatige meststoffen afnemen of overbodig zijn.
Praktische tips om zelf kiemgroente te kweken
- Koop altijd biologische en organische zaden, granen en/of bonen
- Kies altijd hele en onbewerkte soorten
- Gebruik altijd lauw gefilterd water of bron water
- Week je zaden, granen of bonen tussen 3 en 12 uur (afhankelijk van het soort).
- Het kweken van kiemgroenten kan op verschillende manieren en is tevens afhankelijk van het soort.
Verschillende kweekmethodes op een rij:
1. Een glazen (kiem) pot, bedek deze met een katoenen doek of gaas zodat het water eruit kan lopen en zuurstof erbij kan.
2. Een speciaal daarvoor bestemd (glazen) kweekbakje
3. Een zeefzak
4. De easy sprouter
5. Kiembakken (met grond) voor het kiemen van tarwegraszaad of zonnebloempitten
6. Speciale (automatische) kiemsystemenBekijk hier alle zaden en kweekpotten.
Je kunt zelfs je eigen kiemgroente kweken op een stuk vochtig keukenpapier!
Extra tips bij het kweken:
- Kweek altijd op kamertemperatuur
- Zorg voor voldoende ventilatie en (dag) licht
- Vermijd de volle zon
- Als de zaden geweekt zijn, spoel ze dan minimaal 2x per dag af of geef ze minimaal 2x per dag water (hangt af van zaadtype en kweekmethode)
- Gebruik een plantenspuit of sproeikop om water te geven
- De beste plek om je eigen kiemgroente te kweken is de keuken! Op deze manier vergeet je de kiemen niet en kun je ze makkelijk en snel water geven
- Kweek je kiemen met liefde. Ze zullen je beter smaken.
Je ziet, kiemgroenten zijn overal en makkelijk te kweken. Ze zijn ontzettend gezond voor je, goedkoop en je draagt een steentje bij aan een gezondere en mooiere planeet.
Bekijk hier het complete assortiment kiemzaden en kweeksets.
Heb je vragen? Mail ze naar info@rauwnaaktengezond.nl
Gezonde groet,